VOCABULARI CASTELLER

-Agulla: Casteller que es col·loca al mig del castell, amb els braços alçats agafant el segon a l'alçada dels genolls i de cara al baix, cada baix té una agulla. És una persona prima amb uns braços llargs. També s'anomena agulla el pilar que va dins dels castells amb agulla, ex: 4 de 7 amb el pilar de 5 al mig seria un 4 de 7 amb l'agulla.

-Aixecador o Acotxador: Penúltim casteller que puja dalt del castell. És el més petit de tots, es col·loca eixarrancat (com una granota) sobre les espatlles dels dosos, ben ajupit perquè l'enxaneta hi pugui passar per sobre.

-Baixos: Castellers situats a la base del castell, i que suporten el pes del castell a sobre les seves espatlles. Acostumen a ser forts i baixets.

-Contrafort: Casteller que es col·loca darrera del baix agafant les crosses, evitant que s'enfonsi o es desquadri el castell.

-Crossa: Casteller baixet que posa la seva espatlla sota l'aixella del baix per ajudar-lo i que no s'enfonsi amb el pes del castell. Cada baix té dues crosses (una per cada banda):

-Dau: Casteller que es col·loca entre baix i baix per sota els seus braços quan no hi ha crosses per evitar que s'enfonsin.

-Dosos: Parella de nens que pugen a sobre de l'últim pis del tronc del castell, agafats entre ells que es on pujaran l'aixecador i desprès l'enxaneta.

-Enxaneta: És el nen o nena que corona el castell, el que puja a dalt de tot. Puja per un costat del castell i baixa per l'altra banda. Ha de ser una mica més gran que l'aixecador per podar passar per sobre d'ell i així fer "l'aleta".

-Folre: És una pinya sobre la base del castell, que serveix per donar suport al pis de terços quan es tracta d'un gran castell. Per exemple, un 3 de 9 amb folre és un 3 de 8 col·locat sobre aquesta segona pinya. Es necessiten molts castellers per poder fer-ne!.

-Laterals: Són els castellers que es col·loquen als dos costats dels baixos i darrera les crosses, que agafen els segons pels costats de la cuixa per evitar que s'envagin cap a un costat.

-Manilles: És una tercera pinya sobre el folre que dona suport als quarts. Es fan servir en constriccions com: el pilar de vuit, amb la torre de nou, el tres de deu i el quatre de deu.

-La pinya: És la base del castell, la formen tots els membres de la colla (excepte els que pugen al castell i els grallers) i gent d'altres colles o públic que s'hi vulgui posar que es posen al voltant del tronc del castell per donar-li suport. Com més gran sigui la pinya, el castell serà més compacte, i en cas de caiguda tindrà un coixí de perquè els castellers de tronc no es facin mal.

-Pom de dalt: És la canalla que puja a dalt de tot del castell; el formen els dosos, l'aixecador i l'enxaneta.

-Primeres mans: Són els castellers alts i forçuts que es col·loquen darrera de cada contrafort, aguanten el segon agafant-lo pel cul amb les mans.

-Puntals: És una quarta pinya sobre les manilles, la van introduir al vocabulari els castellers de Vilafranca quan el dia 1 de novembre del 2002 van intentar per 1t cop a la història el pilar de 9 amb folre manilles i puntals.

-Tronc: El formen els castellers que pugen al castells excepte la canalla,en funció de la seva estatura i constitució física es situaran més amunt o avall, però han de ser persones baixetes i primes exepte els segons que han de ser forts per tal d'aguantar el castell. Així doncs el tronc el formen: els segons, terços, quarts (en castells de 7 pisos), quints (en castells de 8 pisos), sisens (en castells de 9 pisos), setens (en castells de 10pisos).

-Vents: Són els castellers que es col·loquen entre els laterals de cada rengla, que agafen un segon pel costat amb cada braç, obrint els seus braços. Ha de ser alt per arribar bé i evitar que els segons es desplacin lateralment.

Destacats

ASSAIG CARALLOT

  • Vols fer castells? T'esperem!
  • Quan? Cada Dimecres de 19.30h a 22h i Divendres de 20h a 23h.
  • On? Centre cultural i cívic Virgínia Amposta.
  • Centre cultural i cívic Virgínia Amposta

+info


ESTABLIMENTS COL·LABORADORS 2017

+infoEntra

Login to your account

Username
Password *
Remember Me

Agenda

Great new costomer Bonus Bet365 read here.

Amb el suport de:

View best betting by artbetting.net
Download Full Premium themes